Rendez-vous cu Rama – Arthur C. Clarke


Era anul 2131.  Omenirea trecuse deja printr-o coliziune violentă cu un meteorit, în 2077 când “oraşele Padova şi Verona au fost şterse de pe faţa Pămîntului, iar ultimele minuni ale Veneţiei s-au scu­fundat de-a pururi în mare”.

Paza spaţială, instalată pe Marte, se ocupa cu identificarea şi catalogarea obiectelor spaţiale potenţial periculoase pentru Pământ. Un obiect ciudat şi de dimensiuni foarte mari îşi făcea apariţia în sistemul nostru solar. Catalogat iniţial cu un simplu număr, se dovedeşte a fi un obiect artificial de origine necunoscută și primește oficial numele Rama.

O misiune de interceptare este pregatita în grabă pentru a explora misteriosul obiect. Căpitanul Norton şi echipajul său de pe Endeavour au la dispoziţie doar câteva săptămâni ca să afle secretele cilindrului lung de 50 de kilometrii şi lat de 16. Vizitatorul spaţial își dezvăluie din taine pe măsură ce se apropie de Soare, umplând de spaimă, de admiraţie şi în cele din urmă de dragoste inimile exploratorilor umani.

Arthur C. Clarke scrie romanul acesta într-o manieră impecabilă. L-am recitit de curând, el fiind în fapt printre romanele ce m-au făcut să îndrăgesc literatura science-fiction şi recunosc că, deşi nu-mi place să citesc de două ori aceiaşi carte, l-am recitit cu mai mult nesaţ chiar decât prima oară. E o recomandare făcută oricărui cititor pasionat şi nu neapărat unul de SF. Iar pentru cei care se gândesc să înceapă să citească literatură de gen, Rendez-vous cu Rama pare să fie un început firesc, ce te face să ceri mai mult.

The credit for the post cover image to: raqsonu.deviantart.com/

Advertisements

2 thoughts on “Rendez-vous cu Rama – Arthur C. Clarke

  1. Exista si un joc dupa „Rendez-vous With Rama”, un adventure ceva mai vechi, pe 3 CD-uri, care merge si pe configuratii ceva mai slabute, nu stiu daca si pe Vista, dar pe XP cu siguranta, pentru ca l-am jucat eu si cu nevasta-mea si ne-a placut la nebunie. Are niste puzzle-uri bestiale si – una peste alta – e chiar misto! Plus ca la un moment dat apare chiar A.C.Clake sa ne spuna niste bla-bla-bla-uri, cerute probabil de publisherul jocului. Vi-l recomandam cu caldura, o sa va distrati!

    Like

  2. @stefan – bun venit si pe la mine. e o recomandare binevenita asta cu jocul. nici nu stiam de joc. mersi de recomandare, o sa imi fac timp sa il incerc. eu unul as vrea ca inainte a juca cineva jocul asta sa citeasca romanul. eu citesc acum partea a doua, ce-i drept nu e la fel de incitant ca primul dar e mai bine scris. pana acum, sunt convins ca la un momendat va scoate Clarke un as din maneca si nu ma dezamageste. Stefan, daca ai norocul sa gasesti prin vreun anticariat si s-a intamplat sa nu citesti inca, iti recomand cu placere Karel Capek- Fabrica de Absolut. Romanul a fost scris in 1922. Se scria SF foarte bine si pe atunci… Din cate am citit despre domnul Capek, s-ar parea ca el e primul care a scris o povestire despre/cu roboti…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.