Autori români de SF&Fantasy – Marian Coman


Marian Coman este următorul nume pe care vreau să îl pun înaintea voastră. Marian este o altă dovadă, înafara de Ciprian Mitoceanu că scriitorul român este talentat, pot spune cu nimic inferior unuia care are doar avantajul unei limbi de circulaţie mondială.

Despre omul Marian Coman sunt multe de spus. S-a născut lângă mare, la Mangalia,  anul 1977, luna Mai, ziua 21. O fire retrasă Marian arată de la vârsta fragedă reale talente artistice şi literare. În clasa a II-a scrie la sfârşitul unei compuneri despre toamnă următoarele două strofe: “Toamnă bună şi frumoasă / Nu pleca din ţara noastră / Ci mai stai o lună-două / Să mai plouă. / Căci rămîn fără bostani / Pepenii pe rînd dispar/ Iară iarna vine iar / Peste frunze maronii/ Or să cadă fulgii vii.” (Conform “webterviului” realizat de Lorena Lupu pe blogul personal. Il puteti citi AICI). După cum singur mărturiseşte prima publicare e datată 1994 cu câteva desene în săptămânalul „Jurnalul SF”. Apoi debutul în proză, un an mai târziu, cu un short-story – „Drumul spre iad” – în suplimentul „Supernova” al cotidianului „Evenimentul” din Iaşi. Este absolvent al Facultăţii de Psihologie şi asistenţă socială din cadrul Universităţii Petre Andrei, Iaşi. În prezent este redactor-şef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brăilei. Activitatea literară a lui Marian Coman este  foarte intensă. A publicat în antologiile Romania SF 2001 (Ed. ProLogos, 2001), Quasar 001 (Ed. MediaTech, 2001), Noesis (Societatea Culturala Noesis, 2002), Liternet (Ed. Liternet 2002), Alte lumi, alte legende (Ed. MediaTech, 2002), AtelierKult: povestiri fantastice (Ed. Millennium Press, 2005), Transformarea lui Martin Lake şi alte povestiri (Ed. Tritonic, 2006) şi Millennium Est (Ed. Millennium Press, 2007). A debutat editorial cu volumul de proza fantastica Nopţi albe, zile negre în colecţia Fiction.Ro a Editurii Tritonic, în 2005. Pentru acest volum, scriitorul a primit premiul Kult 2006. Marian Coman a primit, de asemenea, premiul de încurajare al Convenţiei Europene de Science-Fiction Eurocon 2006, desfăşurată la Kiev, în Ucraina. Cel de-al doilea volum semnat de Marian Coman, Testamentul de ciocolată, a apărut în noiembrie 2007 în colecţia LIT a Editurii Tritonic.

Prima apariţie editorială este Nopţi albe, zile negre (detalii şi comandă AICI). Nu este vorba despre un roman ci de “o colecţie de povestiri interconectate, cu personaje care se plimbă dintr-o poveste într-alta, în decoruri comune şi susţinând câteva idei şi sentimente comune.” Pentru a vă convinge că Marian Coman e un autor ce trebuie neapărat avut în bibliotecă puteţi citi câteva din povestirile ce întregesc volumul –  Nopţi albe, zile negre – online:

 • Nopţi albe, zile negre – AICI
 • Degete – AICI
 • Uşa de la baie – AICI sau în engleză AICI
 • Pastel – AICI
 • Cel care nu mai e – AICI
 • Dependent TV – AICI
 • Între ziduri – AICI
 • Decablat – AICI
 • Pacientul – AICI

În ce priveşte Tetamentul de ciocolată (recomand cumpărarea –  AICI – pretul, 12 lei, e mai mult decât accesibil) las prezentare pe care Marian însuşi i-o face:

resizephpImagineaza-ti o carte. O carte mare, de ciocolata. O carte ale carei pagini cu miros de migdale, de cacao si unt de arahide fremata cind sint atinse. O carte vie suspendata la granita dintre realitate si fantastic, dintre viata si moarte, dintre dragoste si ura. O carte ca o poarta miraculoasa intre aici si dincolo. Poti sa musti din paginile ei si o sa calatoresti intr-o alta lume. imagineaza-ti o femeie. Nu, nu o femeie. Imagineaza-ti cea mai frumoasa femeie din lume. O femeie atit de frumoasa incit, daca ar putea, Dumnezeu insusi si-ar vinde sufletul pentru o noapte alaturi de ea. Doar ca, ce necaz, ce mare necaz, femeia este indragostita. De diavol. imagineaza-ti o fetita. O pustoaica alba intr-o satra de tigani. O fetita frumoasa cu o carte de ciocolata, grabita sa-si implineasca destinul.

Dintr-o altă categorie, dar de acelaşi autor găsim Teoria flegmei. Apel la mitocanie (detalii şi comandă – AICI)

Advertisements

2 thoughts on “Autori români de SF&Fantasy – Marian Coman

 1. @lorena – Ne-a placut, ne-a placut! Felicitari ca ai reusit sa o smulgi din amintirile lui si sa o faci publica!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.