Need for Fiction


stgeorge-dragon

O întrebare serioasă pe care oricare dintre voi ar trebui să v-o puneţi, dar mai ales căreia ar trebui să va străduiţi să-i construiţi un raspuns. De ce consumăm ficţiune?

Încă de când strămoşii noştri au învăţat să alăture câteva sunete unul după celălalt, transmiţând un mesaj, ficţiunea şi-a făcut apariţia în modul de a trăi al oamenilor. Şi se pare că a rămas acolo, netulburată până în ziua de azi. Fie născute din superstiţie, fie din necesitate, poveştile au rămas o ramură importantă a vieţii umane. Am inventat zeităţi, am imaginat făpturi dintre cele mai neverosimile, am acordat calităţi şi super-puteri unor oameni, am visat că păşim pe iarba unor alte planete sau că ne punem prin proprile puteri întregul univers la picioare. N-am de gând să fac o istorie a ficţiunii. Vreau doar să pun aceste întrebări. De ce avem nevoie de ficţiune? De ce pierdem ore întregi răsfoind sute de pagini de cărţi? De ce întotdeauna filmele în care se întâmplă ceva ce nu e posibil în lumea reală au cea mai mare căutare? De ce folclorul e presărat de zmei, de balauri şi alte asemenea făpturi închipuite? Nu cumva încercăm să fugim de realitate? O fi cumva vorba de un real abandon al propriei identităţi, o renunţare la niştre straie sărace pentru iluzorice veşminte pline de fală şi bogăţie? O fi un schimb drept pentru o existenţă banală, lipsită de fapte mari, sau o mascare a curajului? Ne părăsim propria personalitate pentru a îmbraţişa temporal o alta care poate ne vine mai bine? Esenţial e să înţelegem pornirea aceasta spre invenţie înainte de a formula răspunsuri.

Înainte de o explicaţie personală, invit cititorii, într-un cadru plăcut, fără injurii şi atacuri la persoană, să îşi spună părerea despre întrebările ridicate mai sus. De ce avem nevoie de ficţiune? Cum ne infulenţează ea modul în care trăim? Menţionez că pentru a posta comentarii pe blogul meu nu e nevoie de nici un fel de cont sau înregistrare. Puteţi, atât timp cât respectaţi regulile bunului simţ, să postaţi comentarii anonime în care să vă spuneţi părerea. Îmi rezerv dreptul de a cenzura mesajele care trec o anumită limită. 

FICŢIÚNE, ficţiuni, s.f. Reprezentare produsă de imaginaţia cuiva şi care nu corespunde realităţii sau nu are corespondent în realitate: plăsmuire a imaginaţiei; născocire.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.