Pandora: Incidentul Iisus – Frank Herbert & Bill Ransom


 

jesus-incident-288x400Frank Herbert a fost şi rămâne autorul meu preferat iar Incidentul Iisus a fost romanul prin care scriitorul m-a cucerit definitiv. Am mai citit romanul în urmă cu vreo câtiva ani, fără a avea ocazia să citesc şi cele două continuări, iar acum că le-am făcut rost am zis că merită să-l recitesc, pentru a avea continuitate.

În Pandora, Herbert, împreună cu Bill Ransom crează o lume înfricoşătoare. Înainte ca Soarele se transforme în supernovă, la Staţia Lunară au loc o serie de experimente ce au ca scop crearea conştiinţei artificiale. Raja Flattery este unul din membri echipajului navei neantului numită Pământeanul. Misiunea lui este de a trezi nava la viaţă.

Acţiunea romanului are loc pe planeta denumită Pandora, o lumea creată de Nava-Dumnezeu unde va duce câţiva supravieţuitori ai dezastrului cosmic care a avut în prim-plan soarele Pământului. Rămăşiţa de oameni aduşi pe Pandora ajunge implicată într-un joc al supravieţuirii. Trebuie să înveţe Adorarea sau să se confrunte cu dispariţia.

Jocuri politice la nivel înalt, spionaj şi trădare, religie şi iubire, cloni folosiţi drept recuzită, creaturi înspăimântătoare care fac din traiul pe Pandora un coşmar, misterioasele alge inteligente ce populează oceanul lumii, toate acestea sunt incredientele unui roman ce scoate în faţa cititorului într-o manieră inteligentă, probleme dintre cele mai serioase:  o omenire ce se zbate să-şi ţeasă propriul destin, se vede controlată şi manipulată de forţe mai presus de înţelegerea ei. Dincolo de strădaniile şi planurile noastre, există un alt Plan la care nu putem decât să asistăm neputincioşi.

Fiecare dintre personajele romanului are de luptat cu propriile iluzii, binele şi răul devin simple constrângeri, într-un joc cu consecinţe dezastroase. Iar miza jocului devine cea mai importantă:  evoluţia sau extincţia.

După succesul cu Dune, în care scriitorul Frank Herbert foloseşte religia islamică drept sursă de inspiraţie, în Pandora creştinismul, cu toate misterele lui, este transpus într-o poveste fabuloasă.

Personal mi s-a părut remarcabilă partea în care Hali Ekel este dusă la Golgota pentru a vedea moartea lui Iisus. Replica Mântuitorului,  “Ştiu că ai venit de departe ca să mă vezi.” mi s-a părut extraordinară tocmai în prisma influenţei pe care persoana aceasta a avut-o asupra oamenilor, dincolo de timp şi spaţiu.

Advertisements

4 thoughts on “Pandora: Incidentul Iisus – Frank Herbert & Bill Ransom

 1. salut! sunt luciana grosu. autoarea cartii “scrisoare fara litere”. ne-am cunoscut la cenaclul prospectart cand ai citit textul tau. interesant.as vrea sa aflu mai multe despre ce si cum scrii..

  Like

 2. salutare luciana. imi amintesc de tine. lasa-mi un mesaj pe dariopecarov@yahoo.com si povestim pe email despre scrierile mele… putine cate sunt. Sper ca ne auzim, sambata o sa fiu la gaudeamus. poate ne vedem acolo:)

  Like

 3. Mie trilogia Pandorei mi se pare mai bună decât Dune, în special volumul 2, în care acţiunea se petrece pe planeta acvatică.

  Imediat cum termin Numele trandafirului (şi asta e la a doua citire), mă apuc din nou de toată seria.

  Like

 4. cartea a doua e si din punctul meu de vedere cea mai buna din serie. dar nu cred ca e mai buna decat dune. e intunecata seria, e unica. dar dune e dune 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.