O chestiune de bun-simt


Există un loc în Alba care mi-a plăcut întotdeauna. E aleea aia care începe cam de la poarta întâi a cetăţii şi merge până la crucea albastră aflată la doi paşi de Cimitirul Eroilor. Câteva sălcii se apleacă stinghere peste alee, copaci falnici se înalţă formând un petec verde în mijlocul oraşului. Iarba e îngrijită, şi toamna zona se curăţa cu regularitate de frunze şi gunoaie. Din loc în loc câte o bancă aşezată strategic – la umbră ziua – la întuneric noaptea, îmbie cupluri la intimităţi decente.

În capătul aleii un rondou cu flori din mijlocul căruia se înalţă crucea albastră, de jur împrejur bănci aşezate la poalele aceleiaşi cruci, loc de contemplare, de linişte.

Dar se întâmplă că seară de seară pe băncile alea se adună o gaşcă de băieţaşi şi fetiţe, copii care locuiesc acolo în zonă. În fiecare dimineaţă în urma lor rămâne un dezastru total. Hârtii, pet-uri de plastic şi aluminiu, pungi, reviste, coji de seminţe şi alte resturi alimentare. Cu aceiaşi conştiinciozitate angajaţii de la salubritate curaţă locul, doar pentru ca spre sear totul să o ia de la capăt.

Stau şi mă întreb. Cât de mult costă să arunci gunoaiele în coşul aflat la 1 metru depărtare? cât de mult costa să iei o pungă în care să scuipi cojile de seminţe? Cât de mult costă să te comporţi civilizat, mai ales când vine vorba de propriul tău cartier, locul prin care treci zilnic?

Advertisements

2 thoughts on “O chestiune de bun-simt

  1. Nu exista bun simt, exita doar buna purtare. Omul inca nu a descoperit o metoda sociala, universal valabila de a respecta canoanele sociale pe care sa o insuseasca atat de tare incat sa devina simt.

    Like

  2. imi place cum pui problema Radu. Si intr-un fel, in privinta asta, te apropii de adevar.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.