Pandora: Efectul Lazăr


lazarus-effect-308x400Când am început să citesc Efectul Lazăr, un prieten mi-a spus că a abandonat volumul pe la jumătate, din cauză că “nu m-a prins” şi că devine plictisitor. Am citit volumul tot cu privirea spre locul în care semnul de carte împărţea romanul în două, ca să ajung în locul fatal. Nu. Frank Herbert nu m-a dezamăgit. Am savurat partea a doua cu mult mai mult decât s-a întâmplat cu prima. Personajele conturate perfect, acţiunea clară, tot ceea ce a vrut autorul să transmită se pricepe din acţiunile, vorbele şi gândurile personajelor, fără nici un fel de explicaţii suplimentare.

Romanul continuă povestea începută în Incidentul Iisus, aceea a planetei Pandora şi a rămăşiţei de oameni ce se luptă să supravieţuiască într-o lume neprielnică.

Contextul e unul dramatic. Nava-Mamă a dispărut, Algele-Avata cele care ţineau sub control oceanul au fost  exterminate de blamatul Jesus Lewis. Apa e stăpână acum pe întreaga planetă, continentele s-au scufundat sub valurile furioase iar pandoranii s-au adaptat. O parte dintre ei trăiesc pe gigantice insule organice care plutesc în derivă, purtate de curenţii oceanici, ceilalţi, tritonii au coborât în adâncurile oceanului.  Insularii au suferit mutaţii serioase în timp ce tritonii au încercat pe cât posibil să păstreze forma umană standard.  Romanul spune povestea de dragoste dintre Brett Norton, un pescar insular şi Scudi Wang, fata unui foarte bogat triton. Cei doi sunt prinşi într-un complot pe care trebuie să-l dea în vileag şi care îl are în centru pe GeLaar Gallow, un triton ce-şi pune în cap să obţină puterea asupra Pandorei.

Numai că algele au fost recreate de către tritoni pe Pandora, pentru a domoli oceanul şi a ridica iarăşi continentele deasupra apei. Iar Vata fiica zămislită de alge nu pare de acord cu planul lui Gallow de a pune mâna pe celulele de hibernare lăsate de Navă pe orbita Pandorei.

Adorarea, ruptura dintre societăţile umane diferite şi conflictele pe care aceste diferenţe le nasc sunt scoasă în evidenţă de Herbert prin modul în care lasă personajele să se confrunte cu ele, să le soluţioneze, să caute raspunsuri şi soluţii.

Finalul mi s-a părut puţin cam previzibil însă este încărcat de suspans iar eu personal m-am lăsat purtat de acţiune şi la fel cum mi s-a întâmplat cu Dune, lume în care mă întorc de fiecare dată când simt miros de scorţişoară, am reuşit să simt miros de mare, să simt frigul oceanului, să simt luntrea şi legănarea ei sau milioanele de tone de apă apăsând asupra camerei în care mă aflam. Pentru

mine fiecare din lumile maestrului Herbert sunt reale şi reuşesc să ma atragă acolo, să mă captiveze, să mă încânte.

Cât despre partea cu plictiseala de care vorbea prietenul meu, nu pot decât să remarc cât de diferiţi sunt oamenii şi cât de bine e că suntem aşa. În orice caz, mie, când vine vorba de Frank Herbert îmi vine foarte greu să fiu obiectiv.

Advertisements

4 thoughts on “Pandora: Efectul Lazăr

 1. Uneori nu-i așa de bine:( Cît mi-aș dori să pot savura și eu cărțile despre care-mi vorbești atît de „patetic” 😛 (asta ca o referire la discutia noastra despre sensul cuv. patetic 😉 ) dar pe care căpățîna mea (care vrei să mă convingi că nu-i chiar goală..dar eu te tot contrazic 😀 )nu le prea poate digera. Păcat că-n ceea ce privește literatura simt nevoia să fie ancorată-n realitate, pe cînd eu mereu scap ancora dincolo de „gardul” ei..
  Dragul meu Dario, ai remarcat demult diferentele dintre oameni. mai mult, ai remarcat chiar si diferentele dintr-un singur om, ce survin la un moment dat, la un interval de timp sau determinate, oarecum/ „oarecît”, de anumite situații. Cît despre obiectivitate..mă-ntreb cît va mai dura pretinderea/ invocarea/ simularea/ incercarea ei?! Cît va mai dura pînă cînd toată suflarea va accepta că obiectivitatea este doar o utopie, iar obiectivismul (cu primul sens din dex online) este o altă mască a manipularii..ceva mai intelijente. Așa că, fiindu-ne greu să fim obiectivi, de fapt ne este greu să nu fim „transparenți” în opinii..that sounds pretty much like a quality..for me!
  Oricum..ideea e ca nu stiu zooo cum înțelegeți sefeurile astea cam..SF pt căpșoru meu de femeie!! 😛 No, bravo vouă! Restecpaaa!

  Like

 2. @voicunike Pai am inceput Pandora imediat dupa Dune tocmai pt ca mi-a placut foarte mult. Din pacate la vremea aia n-am avut la dispozitie decat primul volum. Acum, prin bunavointa lui Bebe am imprumutat toata seria pentru ca ma cam chinuia gandul “cum se termina?” “ce s-a intamplat pana la urma?”
  Pana acum n-am fost dezamagit, din contra.
  Ultimul volum e totusi altfel. Se simte pregnant mana lui Bill Ransom si e o mana care nu-mi place…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.