The Book of Eli [2010]


image18

Cu Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis

Eu cred că fiecare film are o frază, o secvenţă cheie, ce cuprinde în ea esenţa şi mesajul întregii producţii. Nucleul filmului “The Book of Eli” l-am găsit în fraza asta, rostită de personajul interpretat de Denzel Washington, cu puţin înainte de a îşi încheia călătoria:

“In all these years I’ve been carring it and reading it every day I got so caught up in keeping it safe that I forgot to live by what I learned from it.”

De când am văzut primele imagini, mi-am zis că n-am voie să nu văd filmul ăsta. E adevărat, din multe puncte de vedere nu m-a dezamăgit. Are nişte imagini foarte faine, iar Denzel Washington se descurcă foarte bine în rolul rătăcitorului Eli, unul dintre puţinii oameni rămaşi în viaţă după un mare război ce a devastat lumea, transformând America într-un pustiu dezolant. Pe parcursul filmului descoperim că teribilul război a pornit din raţiuni religioase şi că după încheierea lui  toate Bibliile au fost distruse.

Călătoria lui Eli începe după ce acesta aude o Voce care  îl îndrumă spre singurul loc de pe Pământ în care se mai găseşte un exemplar al cărţii sfinte, apoi îi porunceşte să îl ducă spre vest, într-un loc în care oamenii au cu adevărat au nevoie de ea. În schimbul acestui serviciu, Vocea îi promite protecţie şi călăuzire pe perioada călătoriei iar Eli îşi începe drumul de 30 de ani, timp în care citeşte zilnic din cartea pe care o poartă cu sine şi care se dovedeşte foarte importantă pentru alţi oameni, ce vor cu orice preţ să pună mâna pe ea şi să se folosească de puterea cuvintelor scrise acolo.

Partea interesantă la acest film, despre care vorbeşte şi citatul pe care l-am dat mai sus, este că deşi totul este contrar celor scrise în carte, atât Eli cât şi cei care îl urmăresc ca să îi ia cartea nu vor pregeta să folosească violenţa sau să ucidă, pentru a îşi impune punctul de vedere.

De multe ori în lupta noastră de a apăra lucrurile în care credem, sau de a îi încuraja şi pe alţii să creadă în acelaşi lucru ca şi noi, uităm de valorile pe care încercăm să le împărtăşim, ne uităm scopul şi folosim violenţa, verbală, în cel mai rău caz fizică, şi încălcăm astfel libertatea celui de lângă noi dar şi credinţa pe care vrem să o împărtăşim.

Filmul  vorbeşte despre fanatismul religios dar şi despre puterea credinţei, despre modul în care oamenii înţeleg şi aplică voinţa lui Dumnezeu.

Însă dincolo de implicaţiile profunde, despre imaginile foarte bune, filmul pierde mult la capitolul poveste. Eli este vânat de un şef obscur de “trib”  ce caută de multă vreme cartea pe care Eli o duce cu el, pentru a îşi întregi biblioteca şi pentru a câştiga putere folosindu-se de ea. Aş fi preferat o organizaţie cu scopul precis de a căuta şi a distruge cărţile, iar Eli să fie vânat mai degrabă de aceştia, pe care să îi aibă de multă vreme pe urme. În fine, finalul e cu adevărat surprinzător, cel puţin până într-un anumit moment, dar prefer să nu spun nimic despre asta, sunt convins că unii n-au văzut filmul şi nu vreau să le stric surpriza.

Aşadar filmul e ok, dar ideea avea un potenţial mult mai mare decât aceasta propus de Albert şi Allen Hughes, plus că pe ici pe colo filmul mi-a adus tare mult aminte de Mad Max, ca imagine sau ca vestimentaţie. Dacă şi-ar fi bătut ceva mai mult capul cu povestea, filmul ar fi putut fi o capodoperă şi un film de referinţă pentru filmele din genul post-apocaliptice. Aşa rămâne un film bun, dar nu ieşit din comun, şi în orice caz sub mai vechiul I Am Legend.

Advertisements

7 thoughts on “The Book of Eli [2010]

 1. @voicunike
  si mie mi-a placut, dar nu m-a dat pe spate. intradevar, poanta finala e chiar geniala, aia m-a dat pe spate.
  tre sa recunosti ca povestea e slaba, pana in punctul ala, totusi:P

  Like

 2. Darioooooooo, fă ceva că de mai citeşti mult Drumul vei ajunge la impresionantul record de o pagină pe zi! 🙂
  Chiar în halul ăsta nu te-a prins cartea?

  Like

 3. ce sa-i faci bai feri, se citeste greu:))
  ba, ca am terminat-o deja da am fost o saptamana la munte si n-am avut acces la internet…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.