Drumul – Cartea şi FilmulRoman de Cormac McCarthy –  Humanitas Fiction 2009

Romanul a fost premiat în anul 2007 cu Pulitzer (de ce Pulitzer pentru un roman SF?) şi prezintă lumea noastră aflată la amurgul speciei umane în urma unui război atomic. E drept că toată chestia asta cu iarna atomică nu e pomenită deloc în roman, fiind mai mult parte integrantă din descrierea făcută cărţii de edituri. De fapt McCarthy nu explică absolut deloc cataclismul care a dus la sfârşitul lumii, iar dovada că nu este vorba de un război atomic o face faptul că nu se pomenesc deloc radiaţiile specifice bombelor atomice, cu mutaţiile şi tot ce implică acest lucru. Romanul nu descrie decât o lume pustiită, în care un bărbat împreună cu copilul său, îndurând foame, frig, ploaie, teamă, călătoresc spre sud în speranţa că vor găsi vreme mai caldă.

Multe lucruri nu se întâmplă în roman, acţiunea lineară, cu scurte flashback-uri în care bărbatul îşi aminteşte fie de soţia decedată fie de lumea “dinainte”. Încă de la început romanul promite multe dar nu oferă nimic, traducerea în româneşte mi se pare ciudată (după ce-am văzut şi filmul sigur nu mai am răbdare să citesc varianta în engleză ca să compar – oricum povestea nu merită tot efortul ăsta din partea mea) plus că nu înţeleg modul în care dialogul este uneori încadrat în text, fără nici o diferenţiere cu ghilimele sau liniuţă, şi alteori este clar diferenţiat. Pe lânga asta, conversaţiile sunt absolut cretine, “OK” părând să fie singura chestie pe care cei doi se pricep să o rostească. De asemenea nu am înţeles de ce totul e ars şi distrus înafară de case care se ştie, în SUA sunt construite din lemn, sau de ce atunci când găsesc un buncăr plin de mâncare ce le-ar fi ajuns poate câţiva ani, cei doi preferă să continuie o călătorie la capătul căruia nu au nici o speranţă? Doar ca să se numească romanul “Drumul”?

Romanul lui McCarthy are cel puţin două calităţi: că e subţire şi are scrisul mare. Aş putea spune că e primul roman pe care îl citesc şi în care nu se întâmplă nimic. Dar, din punctul meu de vedere, dacă am ajuns până la capăt cu el, e totuşi un roman citibil.  Recunosc că pe alocuri “m-a prins” însă numai pentru a mă dezamăgi în paginile următoare. McCarthy înşiră atât de multe banalităţi prin poveste încât atunci când încearcă să transmită lucruri profunde acestea devin comice şi de scurtă durată. Pe alocuri, însă niciodată mai mult de o pagină, scrisul pare să fie al unui mare scriitor, pentru ca apoi să redevină banal, plictisitor.

The Road [2009] cu Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron

Să fiu sincer, mi-a plăcut mai mult decât cartea, cu toate că lipsa de logică şi toate lucrurile care m-au deranjat la roman sunt prezente şi în film. Pelicula respectă pas cu pas romanul, cele câteva chestii schimbate sunt nesemificative. La o poveste atât de slabă (care pe unii poate i-a impresionat prin puternica legătură între tată şi fiu + blablabla) prefer să văd un film de genul ăsta într-o oră şi umpic şi să scap decât să mă chinui o săptămână întreagă cu o carte mediocră. Din punct de vedere tehnic, filmul e realizat ireproşabil, totuşi nu reuşesc să înţeleg ce foc inteligent a putut face diferenţa între formele de viaţă, plante, oameni, animale, şi casele, maşinile şi toate lucrurile neînsufleţite care au rămas relativ neatinse. Sau de ce pământul nu mai putea fi cultivat? La fel ca şi romanul, filmul nu are nici o miză, nici o poantă, doar o poveste cu “n” probleme de logică. Pur şi simplu filmului îi lipseşte acel ceva care să îl facă interesant, cu atât mai mult cu cât scenariul de gen post-apocaliptic e  extrem de mult folosit în ultimul timp, iar din acest punct de vedere “Drumul” nu aduce absolut nimic nou.

Am priceput aluzia făcută la apocalipsa biblică conform căreia “Pământul cu tot ce este pe el va arde“. Am priceput şi că atunci când sunt lipsiţi de cele mai elementare nevoi oamenii se sălbăticesc, şi-am priceput şi că familia şi dragostea sunt singurele lucruri care ne fac să rămânem umani atunci când toate celelalte lucruri ne sunt luate. Să zicem că dacă am rămas cu învăţămintele astea s-a meritat să citesc cartea şi să mai vad şi filmul?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.