Alice in Wonderland [2010]


Cu Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway. În regia lui Tim Burton

Trebuie să mărturiesc că sunt într-o mare dilemă. Maaaaare dilemă. Nu ştiu pe cine să las să scrie recenzia asta, pe copilul din mine  a cărui imaginaţie zburdă pe câmpiile irealului, sau tânărul sictirit de filme puerile care nu mai ştie să râdă la un film frumos, totuşi lipsit de mari  înţelesuri. Spre marea mea ruşine nu am citit povestea originală aşa că nu am cum să pot compara cât de în paralel merg poveştile, ştiu cel puţin că în filmul lui Tim Burton, acţiunea se desfăşoară la câţiva ani după cea din romanul Alice Adventures in Wonderland, a lui Lewis Carroll. Alice e acum pe cale să fie cerută de soţie şi se află în mijlocul unei petreceri dată în cinstea viitoarei ei logodne. După ce zăreşte Iepurele Alb, lasă baltă petrecerea şi pleacă în urmărirea lui, căzând din nou în vizuina iepurelui. Bineînţeles, fata nu-şi aminteşte deloc de prima ei vizită în Underland, considerând totul ca fiind un vis.

Nu dau prea multe detalii legate de acţiunea filmului. Tim Burton crează o lume frumoasă, ireală şi care pe mine, cu toată vizionarea în 3D nu a reuşit să mă prindă tocmai prin absurdul ei, non-sensul, gen în care a şi fost încadrată scrierea lui Lewis Carroll. Remarc jocul impecabul a lui Johnny Depp în rolul Pălărierului Nebun, mi-au plăcut şi gemenii aia grăsuţi, filmul fiind cât se poate de bine presărat cu umor, m-a amuzat şi regina de roşu cu obsesiva replică “Off with his head!“. Mi-a plăcut, şi totuşi… ceva n-a fost 100% în regulă. Să fie firul epic foarte previzibil? Să fie lipsa de profunzime în ideile transmise? Sau o fi murit de tot copilul  din mine?

Nu pot să nu remarc o oarecare asemănare, extremă totuşi cu românescul “Fire and Ice: The Dragon Chronicles“. Cel puţin acolo m-a dus gândul când am văzut cele două armate pe câmpul de luptă, adică vreo 20 de soldaţi ai reginei de roşu şi cam tot atâţia ai reginei de alb. În fine, filmul se încadrează foarte bine în categoria de filme care mi-au plăcut şi nu mi-au plăcut.

Advertisements

14 thoughts on “Alice in Wonderland [2010]

 1. i agree. cred ca mi’ar fi placut mai mult filmul daca nu mi’ar fi sugerat ideea de basm prin lupta dintre bine si rau. Cartea prezita un vis/cosmar cu tot ce inseamna asta: non-sens, actiune haotica, personaje bizare. Am citit’o demult, totusi nu retin ceva despre o regina buna sau alte elemente care apar in povestile pentru copii. Asa ca iesit unmpic cam hibridizata. However, castiga suficient din alte puncte de vedere incat sa nu dezamageasca.

  Like

 2. da, Cristina, de obicei asta e pedeapsa la mine pe blog cand mananci litere. 🙂

  Like

 3. Ahm…nu este Underworld ci Underland? Si nu e Up with his head ca e Off with his head?

  Inafara de asta…nu pot sa cred ca faci comparatie cu Fire&Ice…si daca tot te smiorcai ca vrei un film mai putin pueril si mai putin previzibil, uita-te la varianta de alice in tara ai-de-pula-mea-ce-ciudat … TIDELAND (GILLIAM)

  Like

 4. @anonim
  nu fac compaeratie cu Fire&Ice, ma refeream la batalia de la sfarsit ca imi aminteste de Fire&Ice ca si acolo erau o mana de soldati de fiecare parte.
  in afara de asta, nu-mi place deloc tonul tau. Mi-am expus parerea si daca asta nu-ti place, muta-te in Koreea de Nord 😉
  pot sa ma smiorcai cat vreau, pe blogul meu 🙂
  tie poate ti-a placut, mie mi s-a parut superficial. care e problema?

  Like

 5. Anonim :

  Ahm…nu este Underworld ci Underland? Si nu e Up with his head ca e Off with his head?

  PS. ms ca mi-ai atras atentia de erori. se intampla.

  Like

 6. da. regina rosie m-a facut sa rad…palarierul aproape sa plang…in rest cam sec…ma gandeam ca nu-s destul de sensibila eu 🙂 mi-a placut scena finala pe tabla de sah, mai putin lupta cu pasaroiul aproape uman cand a deschis ciocu’.

  Like

 7. alaltaieri cineva mi-a spus ca sunt sensibila.
  ieri mi-am spus ca sunt prea sensibila
  azi imi spui ca sunt insensibila.

  sensibila, insensibila…clar confuza. :))

  Like

 8. apropos! ai vazut filmul L’enfant? ideea e cea opusa pastrarii apei in corp de catre fremeni in Dune 😛
  n-am plans 😐

  Like

 9. n-am vazut filmul dar il caut si ma uit… vorbesti despre Dune de parca stii foarte bine ce-i cu romanul asta. asa sa fie?? 😀

  Like

 10. primul roman ce mi-a picat in mana. prima iubire nu se uita niciodata, nu? 🙂
  si da, filmul e mai degraba o parodie.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.