The Machine [2013]


the-machine-movie-trailer-news

Director: Caradog W. James. Stars: Caity Lotz and Toby Stephens. 

Era o vreme când nota de pe IMDb determina cu o acuratețe uimitoare dacă un film e bun sau nu. Filmul de față are nota 6.2 în momentul în care scriu această recenzie. În același timp, o altă peliculă din 2013, stă cocoțată pe o poziție mult mai înaltă cu o deloc meritată notă de 7.9. Mă refer la Star Trek: Into Darkness. Oricât de mult mi-ar plăcea Benedict Cumberbatch, filmul respectiv arată cel mai clar tendința actuală de a investi totul în efecte speciale și de a lăsa povestea să se muleze după CG.

The Machine este un film cu buget scăzut. E un film cu roboți ce, neputându-se baza pe efecte speciale de cea mai înaltă calitate, vine cu o poveste foarte bine scrisă. Cu o atmosferă întunecată, pelicula se concentrează personaje, având o mai mult decât o vagă tendință asimoviană.

Prins într-un război rece, cu China, guvernul britanic se folosește de un expert în inteligența artificială, pentru a lua un avans tehnologic. În același timp, Vincent (jucat excelent de către Toby Stephens) profită de banii MIT în speranța că ar putea găsi un leac pentru boala fiicei lui. În laboratoarele întunecate ale Ministerului Apărării, pline de soldați britanici răniți ce au fost reparați cu implanturi și proteze bionice, se naște primul android conștient de sine. Lucrurile se complică când guvernul va trebui să decidă dacă are dreptul moral de a exploata o entitate inteligentă de sine stătătoare.

Nu aș vrea să spun prea multe despre intriga filmului ca să nu stric nimănui plăcerea de a îl viziona. Vreau doar să spun că am fost impresionat și bucuros în același timp, să descopăr un film ce curge atât de bine. Schimbările personajelor sunt rafinate, pe măsură ce acțiunea se desfășoară și cere această schimbare. O atmosferă consistentă, cu un joc actoricesc solid, combinația corectă pentru un film SF pe care îl recomand cu căldură și a cărui notă pe IMDb e înșelătoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.