Despre ură


Ura e un sentiment copleșitor. Greu de stăpânit și adesea ușor de confundat. Dragostea ta pentru țară s-ar putea să nu fie decât ură pentru celălalt. Cel pe care Dumnezeu, sau întâmplarea, l-a aruncat la munte în timp ce pe tine te-a pus la câmpie. Ura se poate confunda ușor cu mândria. Mândria de a îți atârna ceva între picioare. Sau nu. Mândria de a avea o pigmentare e pielii diferită de a celuilalt, ai cărui strămoși au avut nevoie de o protecție mai eficientă împotriva razelor UV, pentru că au trăit într-o zonă cu soare mai puternic.

La fel ca iubirea, ura te face să își pierzi capul. Și te transformă. Doar că în cazul urii, transformarea te face urât. Bineînțeles că lucrurile nu sunt niciodată doar în alb și negru. Am cunoscut ura intensă, de scurtă durată dar și ură amestecată cu dezgust care a durat poate ani. Aș minți dacă aș spune că nu am gustat vreodată din fructul urii. Și știu că niciodată lucrurile nu se rezumă la un singur sentiment, perfect definit. Suntem diferiți. Creierul urman e o mașinărie atât de complexă încât e aproape imposibil să rezonăm la fel. Problema e atunci când ura se combină cu incultură. Atunci ajungi să nu înțelegi toleranța. Să nu distingi ura de mândrie. Să crezi că ție ți se datorează binele mai mult decât celuilalt. Începi să pierzi controlul și capacitatea de a evolua. Ajungi să te pierzi pe tine însuți. Și o dată cu tine o parte mică din tot.

La urma urmei suntem toți aruncați în aceiași oală. O lume frumoasă. Una cum nu mai există miliarde și miliarde de kilometrii de jur împrejur. Și nu pot decât să mă întristez și să îmi pierd orice speranță când văd cât de departe suntem de ceea ce am putea fi. Și pentru ce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.